KAINOTOMIA

ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΑΡΜΟΝΊΑ ΣΕ ΚΊΝΗΣΗ

Η φιλοσοφία μηχανικής ActivSync της Mazda βάζει την ευημερία σας πάνω απ' όλα.

Να μια περίεργη αλήθεια. Οι μηχανικοί της Mazda ξοδεύουν τόσο χρόνο για να σκεφτούν πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα όσο και για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά τεχνολογικά εξαρτήματα. Σκέφτονται τη στάση του σώματός μας, την ισορροπία μας, ακόμα και τον τρόπο που αναπνέουμε. Γιατί; Επειδή έχουν όραμα: να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που βελτιώνουν, όχι επιδεινώνουν, την υγεία σας.


Φυσικά, αυτή η εστίαση στην αρμονία της κίνησης μέσω της αναπνοής και της στάσης του σώματος δεν είναι εφεύρεση της Mazda. Το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται υπό εξέταση από αμνημονεύτων χρόνων και σήμερα υπάρχουν κλάδοι όπως οι πολεμικές τέχνες και το μπαλέτο που είναι αφιερωμένοι στην τελειοποίηση του τρόπου με τον οποίο κινούμαστε, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΆΣΚΑΛΟ ΤΟΥ ΑΪΚΊΝΤΟ HIROAKI KOBAYASHI, Η ΣΩΣΤΉ ΣΤΆΣΗ ΤΟΥ ΣΏΜΑΤΟΣ ΈΧΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΈΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΉΡΟΥΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΎ ΜΑΣ.


Για τον δάσκαλο του αϊκίντο Hiroaki Kobayashi, ο οποίος διευθύνει τον οργανισμό Aikido Kobayashi Dojo, η σωστή στάση του σώματος έχει να κάνει με το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού μας. "Τώρα π.χ. χρησιμοποιούμε σπάνια τα άνω πλευρά μας, αλλά οι πρόγονοί μας στην περίοδο Έντο τα χρησιμοποιούσαν καλά", λέει. "Οι κινήσεις του αϊκίντο που επινόησαν απαιτούν να χρησιμοποιούμε τα πλευρά μας με ευελιξία για να πετύχουμε τη σωστή στάση και να κινούμε το σώμα μας από τον πυρήνα, ώστε οι κινήσεις μας να γίνονται φυσικές και ομαλές. Αν προβάλλετε συνειδητά τις κινήσεις σας από τον πυρήνα όταν μαγειρεύετε ή καθαρίζετε, αυτό βοηθάει στους πόνους των ώμων ή των ισχίων".

Η ΣΩΣΤΉ ΑΝΑΠΝΟΉ - ΚΆΤΙ ΠΟΥ ΌΛΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΎΜΕ ΦΥΣΙΚΆ ΔΕΔΟΜΈΝΟ - ΕΊΝΑΙ ΕΠΊΣΗΣ ΖΩΤΙΚΉΣ ΣΗΜΑΣΊΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΞΊΑ ΜΑΣ.

Η σωστή αναπνοή -κάτι που όλοι μας θεωρούμε φυσικά δεδομένο- είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας. "Κάποιοι από τους μαθητές μου σταματούν να αναπνέουν προκειμένου να ισορροπήσουν ή να περιστραφούν γρήγορα", λέει η Hanako Kitazawa, πρώην σολίστ του Tokyo City Ballet, η οποία τώρα διευθύνει τη σχολή μπαλέτου Sydney City Ballet. "Αυτό όμως μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που σκληραίνει τους μυς σας και σας εμποδίζει να κινείστε ομαλά". Αν το πετύχετε σωστά, προσθέτει η Kitazawa, τότε αρχίζετε να συνδέεστε ασυνείδητα με τον κόσμο γύρω σας- το σώμα απορροφά τον ήχο της ορχήστρας και γίνεται ένα μουσικό όργανο που παίζει επί σκηνής.
 
 

Μπορεί οι μηχανικοί της Mazda να μην εξασκούνται σε ακίντο ή μπαλέτο στα εργαστήριά τους, αλλά μη νομίζετε ούτε για μια στιγμή ότι η ανθρωποκεντρική καινοτομία δεν λαμβάνει χώρα στα κεντρικά γραφεία της Χιροσίμα. Ένα τέλειο παράδειγμα αυτού είναι η πρόσφατη δοκιμή της εσωτερικής σόλας παπουτσιών. Δουλεύοντας με την υπόθεση ότι η αθλητική αριστεία επιτυγχάνεται όταν οι αθλητές επιδεικνύουν τέλεια στάση και αναπνοή σχεδόν χωρίς να το σκέφτονται, η Mazda ζήτησε από 100 εργάτες του εργοστασίου να φορέσουν προηγμένα πέλματα - σχεδιασμένα να βοηθούν στη σταθερότητα και την κινητικότητα μέσω των ποδιών και της λεκάνης - μέσα στα παπούτσια τους, ενώ επιδίδονταν σε σωματική εργασία. Η θεωρία είναι ότι η σωστή στάση του σώματος είναι το κλειδί για την καλή υγεία. Το αποτέλεσμα; Το 70% ισχυρίστηκε ότι αισθάνθηκε λιγότερη κόπωση και πόνο στην πλάτη λόγω της μειωμένης καταπόνησης των ποδιών και της πλάτης τους. "Η Mazda εστιάζει σε αυτό που οι άνθρωποι κάνουν ασυνείδητα", εξηγεί ο Yasuyoshi Mushitani, ανώτερος επικεφαλής μηχανικός στο Τμήμα Ανάπτυξης Δυναμικής Σασί της Mazda. "[Εμείς] κατασκευάζουμε αυτοκίνητα, ενώ εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της καλύτερης κατανόησης αυτού του γεγονότος".

Η MAZDA ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΗ ΝΑ "ΟΡΓΑΝΏΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΡΡΟΠΊΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΙΝΟΥ ΣΏΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΎ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΟΔΉΓΗΣΗ ΕΝΌΣ ΑΥΤΟΚΙΝΉΤΟΥ".

 

Αυτό μας φέρνει πίσω στην ιδέα της δημιουργίας οχημάτων στα οποία όσο περισσότερο οδηγείτε, τόσο πιο υγιείς γίνεστε. Για παράδειγμα, η Mazda έχει εργαστεί σκληρά για τη δημιουργία της βέλτιστης στάσης οδήγησης που στοχεύει στη δραστηριότητα των μυών του κορμού, η οποία με τη σειρά της συνεργάζεται με τον εγκέφαλο για να διατηρεί το σώμα σε ισορροπία όταν επιταχύνετε, επιβραδύνετε ή στρίβετε σε στροφές. Αυτό το κάνετε ασυνείδητα και χωρίς να το σκέφτεστε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η σωστή στάση του σώματος οδηγεί σε καλύτερη αναπνοή: η καμπούρα επιβαρύνει το διάφραγμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρηχή αναπνοή και τελικά σε κόπωση. Αυτά είναι πράγματα που απλά δεν λαμβάνουμε υπόψη μας όταν οδηγούμε, αλλά είναι πράγματα που η Mazda είναι αποφασισμένη να τελειοποιήσει στην προσπάθειά της να "οργανώσει την ισορροπία του ανθρώπινου σώματος και του μυαλού κατά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου", εξηγεί ο Masaki Chiba, Γενικός Διευθυντής Έρευνας στο Τμήμα Ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Συστημάτων Ελέγχου της Mazda.

Ο Yasuyoshi Mushitani, ανώτερος επικεφαλής μηχανικός στο Τμήμα Ανάπτυξης Δυναμικού Σασί της Mazda, αριστερά, είναι παθιασμένος με την αναβάθμιση της οδηγικής εμπειρίας. Ο Masaki Chiba, Γενικός Διευθυντής Έρευνας στο Τμήμα Ανάπτυξης Ολοκληρωμένου Συστήματος Ελέγχου της Mazda, δεξιά, ήταν εξέχουσα φυσιογνωμία στην ανάπτυξη του ActivSync.
 
 

Η ενδυνάμωση των ανθρώπων και η τοποθέτηση της υγείας πάνω απ' όλα είναι μια προσέγγιση που η Mazda ονομάζει "ActivSync" (ενεργοποίηση του νου, του σώματος και του πνεύματος και συγχρονισμός με τους ανθρώπους). Η εστίαση στη συναισθηματική, ψυχική και σωματική ευεξία μέσω μιας πληθώρας σημείων επαφής (π.χ. το τιμόνι, το φρενάρισμα, η επιτάχυνση και η θέση καθίσματος) αποτελεί απόδειξη της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της μηχανικής, αλλά το ActivSync πηγαίνει παραπέρα.
 
 

Η τεχνολογία της Mazda μέσα στην καμπίνα έχει σχεδιαστεί για να ενθουσιάζει προκαλώντας συναισθήματα μέσω λεπτών εμπειριών αισθητηριακής εμπλοκής. Η λιγότερη σωματική και πνευματική ένταση αναζωογονεί την ευεξία και τα καλύτερα χαρακτηριστικά ασφαλείας εμπλουτίζουν τη συνολική οδηγική εμπειρία με εμπιστοσύνη. Ο σκοπός είναι να μετατραπεί η αγγαρεία της οδήγησης σε χαρά της οδήγησης. Πρόκειται για αληθινή αρμονία εν κινήσει.

ΈΜΠΝΕΥΣΗ ΕΠΊ ΤΟΥ ΣΚΆΦΟΥΣ

Ανακαλύψτε τι κάνει τη Mazda μια μάρκα που δεν μοιάζει με καμία άλλη: μοναδική, εκφραστική, ξεχωριστή. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο εμπνευσμένα περιεχόμενα σχετικά με το τι υπάρχει στα αυτοκίνητά μας, καθώς και για το πού μπορούν να σας οδηγήσουν. Έτοιμοι να επιβιβαστείτε;

 

Οι τεχνίτες της ακτής Αμάλφι

Η ιστορία της χειροτεχνίας στην ακτή Αμάλφι της Ιταλίας είναι βαθιά και η κοινότητα των τεχνιτών που εργάζονται εκεί αποπνέει αφοσίωση, επιμονή και προκλητικό πνεύμα.

Μάθετε περισσότερα
#MazdaDiscovers

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube σας φέρνει κοντά και προσωπικά με μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες του κόσμου. Όπως και η Mazda, αυτοί οι τεχνίτες είναι αφοσιωμένοι στο να συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη προσέγγιση, δημιουργώντας εξαιρετικά αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες.

Μάθετε περισσότερα
#MAZDADISCOVERS

Ανακαλύψτε τις μοναδικές τέχνες της Ευρώπης με τη Mazda στη νέα σειρά YouTube.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τελειότητα με ανθρώπινο άγγιγμα

Στη Mazda, η τελειότητα έχει μια ανθρώπινη πινελιά. Οι τεχνίτες μας Takumi δημιουργούν και βελτιώνουν τα αντικείμενα με το χέρι, μέχρι κάθε λεπτομέρεια να είναι ακριβώς σωστή. Για να ζωντανέψουμε αυτή την ιδέα της αριστοτεχνίας, πήγαμε από κοντά - πραγματικά από κοντά. Από τα πήλινα μοντέλα μέχρι τις εργασίες βαφής, μια συνεργασία με τη Macrofying μεγεθύνει τα μικρά πράγματα που κάνουν τα αυτοκίνητά μας τόσο ξεχωριστά. Ανακαλύψτε τη Mazda όπως δεν την έχετε ξαναδεί: κάτω από το μικροσκόπιο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ο ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΌΣ ΚΙΝΗΤΉΡΑΣ

Καινοτόμος, ομαλή λειτουργία, πρόκληση - οι δυνατότητες και οι περιορισμοί του περιστροφικού κινητήρα έχουν πάντα γοητεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία. Ποια μάρκα θα μπορούσε να τις κάνει πιο επιτυχημένες από τη Mazda;

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
#MAZDADISCOVERS

Η σειρά μας #MazdaDiscovers στο YouTube εξερευνά μερικούς από τους πιο μοναδικούς τεχνίτες της Ευρώπης, που συνδυάζουν παραδοσιακές τεχνικές με μια σύγχρονη εκδοχή για να δημιουργήσουν απίστευτα αντικείμενα, τέχνη και γαστρονομικές εμπειρίες. Ακριβώς όπως η Mazda - η δεξιοτεχνία είναι στο DNA μας.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΒΕΛΌΝΕΣ

Η ταπεινή βελόνα ραψίματος, που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι που πήγαιναν στη μάχη, είναι πλέον συνώνυμη με τη σύγχρονη πόλη της Χιροσίμα και έχει μια αντίστοιχη ιστορία προέλευσης.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΆΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΆΛΛΟΥ

Ο Yutaka Kawano είναι ένας Takumi Master, ένας δεξιοτέχνης με ευχέρεια στη δημιουργία τέχνης μέσω της φόρμας. Ως ειδικός στο χειρισμό του μετάλλου, το έργο του συμβολίζει τις σχεδιαστικές και χειροτεχνικές δεξιότητες που μπορεί να δει κανείς σε όλα τα οχήματα της Mazda που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής. Το Mazda Stories προσγειώνεται στη Χιροσίμα για να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στο έργο του.

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
ΚΑΘΕΤΙ ΜΕΤΡΑΕΙ

Με τις πρώτες εντυπώσεις, θα ήταν παράλειψη να συγκρίνει κανείς έναν δακτύλιο ανάρτησης - κάθε μεμονωμένο κομμάτι δεν έχει πλάτος μεγαλύτερο από πέντε ίντσες - με ένα ζευγάρι ξυλάκια. Υπάρχει, ωστόσο, περισσότερο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο από ό,τι ίσως αντιλαμβάνεστε. Όπως εξηγεί ο Yasuyoshi Mushitani της Mazda, υπάρχουν πολύ περισσότερα στο κουζινέτο ανάρτησης απ' ό,τι φαίνεται με το μάτι...

ΜΆΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΕΔΏ
AMAMI OSHIMA

Οι δρόμοι ελικοειδείς και το φαγητό νόστιμο, το Amami Oshima δεν απέχει πολύ από την ηπειρωτική Ιαπωνία, αλλά είναι ένας κόσμος ξεχωριστός με εκπληκτικές διαδρομές και ζωντανή κουζίνα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
#MAZDADISCOVERS

Ανακαλύψτε τις μοναδικές τέχνες της Ευρώπης με τη Mazda στη νέα σειρά YouTube.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΤΗΣ MAZDA

Από την επανασχεδίαση του κινητήρα εσωτερικής καύσης μέχρι την ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων του μέλλοντος, η Mazda εργάζεται σκληρά για να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη βιωσιμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΣ